De Armindeni, Ponta n-are timp de fițe. Nu se duce la Neptun, nu se duce în Dubai, nici măcar la Cornu; în schimb, îi scoate pe miniștri la paradă. Guvernul se va naște, ca Venus, din spuma berii, în văzul și auzul electoratului magnetizat și abulic. La a 16-a halbă, majoritatea calificată a electoratului se va întreba dacă s-a întors cu trei, 10, 17 sau 20 de ani în urmă. Opțiunea declarată a noului premier este să aducă în „guvernul special de șase luni”, preponderent sau în exclusivitate, oameni vechi, care au mai ocupat funcții de miniștri ori secretari de stat în guvernele PSD, PSD-PDL, Alianța DA. „Fiind vorba despre un mandat special pe șase luni, cred ca nu este timp pentru învățat. Vreau să mă bazez pe oameni care cunosc foarte bine ministerele și cum funcționează ele”, a anunțat Ponta.
În consecință, parte dintre numele vehiculate ne bagă în pământ speranța de a vedea figuri noi în exercițiul guvernării, membrii clubulului „celor o sută”, care, de 20 de ani, ne sastisesc cu democrația lor, revenind iar și iar, pe modelul „rotirea cadrelor”, de la guvern la guvern, de la alianță la alianță, de la partid la partid.
Iată numele celor vechi, care cunosc ministerele, fiind, în consecință, pe placul lui Ponta: Dan Nica (PSD) sau Liviu Dragnea (PSD) – Interne; Varujan Vosganian (PNL); – Economie; Andrei Marga (PNL) sau Ecaterina Andronescu (PSD) – Educație; Mariana Câmpeanu (PNL) – Muncă; Leonard Orban – Afaceri Europene; Nicolae Nemirschi (PSD) – Mediu. Cu mici excepții, cei vechi au fost protagoniștii unor scandaluri răsunătoare de-a lungul mandatelor trecute.
Alte câteva „nume tinere”, care ar putea obține portofolii în „guvernul special”, sunt cele ale prietenilor lui Victor Ponta de la TSD și nu numai – Nicolae Bănicioiu și Dan Șova. Cei doi s-au născut „talente” și toată lumea speră să nu moară „speranțe”. Dacă Bănicioiu a fost implicat, de-a lungul timpului, într-un scandal de prostituție, lui Șova i s-a arătat pisica pe o sponsorizare mai vechi – scandal dovedit nefondat -, căzând apoi în abatere pe o lacună de istorie și cultură, fapte care i-au retras pe cei doi, pentru o perioadă, din linia-ntâi. Altfel, cei doi, chiar fără experiență ministerială, pot fi luați în seamă drept tineri „de perspectivă”.
Altminteri, doar câteva sunt numele care nu lasă loc de vreun comentariu malițios, între cele vehiculate: Titus Corlățean (PSD) – Externe; Claudiu Doltu (PNL) – Economie; Daniel Constantin (PC) – Agricultură; Eduard Hellvig (PNL) – Transporturi; Diana Voicu – Comunicații; Liviu Voinea (PSD) – Finanțe; Mircea Diaconu (PNL) – Cultură.
Dintre cele două grupuri – cei vechi cu tabieturi și tinerii „necunoscători” -, dacă eu aș fi în capul lui Ponta i-aș alege pe cei tineri. Mai ales pentru că n-au mai trecut prin ministere.